Úvod / Články / Aký je rozdiel medzi brandy a koňakom
Tlačiť

Aký je rozdiel medzi brandy a koňakom

„Existujú ešte najmenej tri vysokoakostné vínne destiláty, rovnako zviazané s miestom svojho pôvodu, ako je koňak zviazaný s tým svojím: armaňak, jerezské brandy a moldavský divin. „



úryvok z knihy Živý oheň z vína alebo Príbehy z koňakových pivníc“ od Petra Pišťaneka

Aký je rozdiel medzi brandy a koňakom

Aký je rozdiel medzi brandy a koňakom ?

 

 

Brandy je v širšom slova zmysle vínna alebo ovocná pálenka (alkoholický nápoj získaný destiláciou fermentovaných ovocných šťiav). Názov brandy pochádza z holandského brandewijn, čo znamená ohnivé alebo (s)pálené víno.

 

Brandy sa neobmedzuje iba na výrobu z hrozna, môže byť vyrobené aj z iných plodov, preto rozpoznávame:

 

1. vínne brandy (=brandy v užšom slova zmysle) – vyrábané priamo z vínnych hrozien alebo vínneho muštu (např. Cognac, Armagnac, divin)

2. brandy z hroznových výliskov (šupky, stopky a semená zostávajúce po lisovaní vína) – v Taliansku tzv. grappa, vo Francúzku marc, na Balkáne rakija

3. ovocné brandy – vyrobené z ostatného fermentovaného ovocia, okrem hrozna (např. calvados, Kirschwasser, slivovica, jablčkovica, hruškovica)

 

 

 

 

 

Koňak (cognac) je najznámejším typom brandy.

 

Zjednodušene môžeme povedať, že každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak. V oboch prípadoch ide o vínny destilát (vínnu pálenku či vínovicu) vyrobený z predkvasených hroznových výluhov, vínnych kalov, prípadne iných ovocných surovín. Rozdiel je len v tom, že koňak je zaregistrovaný a patentovaný a môže sa tak volať len vínny destilát vyprodukovaný v jednom zo šiestich zákonom určených miest v okolí francúzskeho mesta Cognac - Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Na jeho výrobu možno použiť iba zákonom schválené odrody viniča (Ugni Blanc nazývaná aj St. Émillion, Folle Blanche, Colombard, Montils). Podľa medzinárodných predpisov nesmie brandy obsahovať nič iné len vínny destilát.


 

Hlavné kategórie koňaku/brandy podľa veku:

Skratky na etiketách určujú dĺžku zrenia výsledného produktu a zaraďujú koňak podľa veku do jednotlivých kategórií:

VS (very special) – najmenej 2 roky

VSOP (very superior old pale) alebo Réserve – najmenej 4 roky

XO (extra old) alebo Napoleon alebo Hors d’Age – najmenej 8 rokov


 

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Prílohy

K článku neboli pridané žiadne prílohy.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.